Active TopicsActive Topics  Display List of Forum MembersMemberlist  Search The ForumSearch  HelpHelp
  RegisterRegister  LoginLogin
Visit our sponsors:
 Alternative Autos  Become a sponsor!
Alfa156.net site | Want to sponsor?
Technical (156)
 Alfa Romeo forum : Technical (156)
Subject Topic: Check Engine light? Weird! Post ReplyPost New Topic
Author
Message << Prev Topic | Next Topic >>
denver
Junior Alfisti
Junior Alfisti
Avatar

Joined: 23 February 2006
Location: Ireland
Online Status: Offline
Posts: 1211
Posted: 17 May 2006 at 11:11 | IP Logged Quote denver

Mornin all.
Got up and went to work as normal this morning. I fired up the beast ('00 156, 1.8 TS) and started to reverse out of the drive way, I noticed that the check engine light was staying on. I killed the engine and restarted and it had gone now in the normal time then. I pulled out onto the road and everything seemed fine, no strange noises or anything however the second I touched the brake, the light came back on, off the brakes, light goes out. This happened for the first 3 or 4 minutes of driving and then stopped!?! I only have a 10 minute drive to work anyway but seems odd?

Has anyone else had this problem? what resolved?

Cheers
D
Back to Top View denver's Profile Search for other posts by denver
 
jeff_porter
Corleone
Corleone
Avatar
Runner-up best car & helpful member 06

Joined: 12 July 2004
Location: United Kingdom
Online Status: Offline
Posts: 4546
Posted: 17 May 2006 at 11:42 | IP Logged Quote jeff_porter



This might be a sign of low power steering fluid.

I might be getting my lights and cars mixed up.

I'm sure though on some cars a light comes on/off when using the brakes to indicate low fluid.

I might be talking crap here.

Go check all the fluid levels. steerings, brake etc.



__________________
147 GTA : Sold
Back to Top View jeff_porter's Profile Search for other posts by jeff_porter Visit jeff_porter's Homepage
 
denver
Junior Alfisti
Junior Alfisti
Avatar

Joined: 23 February 2006
Location: Ireland
Online Status: Offline
Posts: 1211
Posted: 17 May 2006 at 11:52 | IP Logged Quote denver

I'll give it a bash tonight. Thanks for the advise!
Back to Top View denver's Profile Search for other posts by denver
 
Alfa Ian
Veloce
Veloce
Avatar

Joined: 09 June 2005
Location: United Kingdom
Online Status: Offline
Posts: 3894
Posted: 17 May 2006 at 13:49 | IP Logged Quote Alfa Ian

What do you mean check engine light? the injector symbol or engine management symbol on later models or the yellow round symbol which looks like a light bulb.

__________________
2001 2.4JTD. Sold.
Current car - Mazda 6
Back to Top View Alfa Ian's Profile Search for other posts by Alfa Ian
 
denver
Junior Alfisti
Junior Alfisti
Avatar

Joined: 23 February 2006
Location: Ireland
Online Status: Offline
Posts: 1211
Posted: 17 May 2006 at 15:33 | IP Logged Quote denver

it's a yellow-y orange symbol that looks like a cog with a ! in the middle. it's below the injector symbol Alfa Ian
Back to Top View denver's Profile Search for other posts by denver
 
Black Beauty
Tourismo (guest)
Tourismo (guest)
Avatar
Rnr-up helpful 06, Pin 07’08, Banned’09-

Joined: 25 June 2005
Location: Ireland
Online Status: Offline
Posts: 20134
Posted: 17 May 2006 at 19:55 | IP Logged Quote Black Beauty

that the "blown bulb" indicator.

you most likely have a blown or loose brakes or tail light or license plate light.

The "engine management" light is a Red coloured Injector, top RH corner of the speedo.
Back to Top View Black Beauty's Profile Search for other posts by Black Beauty
 
Black Beauty
Tourismo (guest)
Tourismo (guest)
Avatar
Rnr-up helpful 06, Pin 07’08, Banned’09-

Joined: 25 June 2005
Location: Ireland
Online Status: Offline
Posts: 20134
Posted: 17 May 2006 at 19:56 | IP Logged Quote Black Beauty

could it be the ABS fault light?
Back to Top View Black Beauty's Profile Search for other posts by Black Beauty
 
tuhin
Junior Alfisti
Junior Alfisti
Avatar

Joined: 16 February 2006
Location: United Kingdom
Online Status: Offline
Posts: 1157
Posted: 17 May 2006 at 21:52 | IP Logged Quote tuhin

I noticed the same when my rear brake lights went, comes on when I hit the brakes off when I release the brakes, fault solved new brake bulbs.
Back to Top View tuhin's Profile Search for other posts by tuhin
 
arese
Junior Alfisti
Junior Alfisti
Avatar

Joined: 20 October 2004
Location: Germany
Online Status: Offline
Posts: 134
Posted: 17 May 2006 at 22:14 | IP Logged Quote arese

denver wrote:
it's a yellow-y orange symbol that looks like a cog with a ! in the middle. it's below the injector symbol Alfa Ian


it's the ABS warning light. Check the brake fluid and top up if necessary. If that does not cure the problem maybe the ABS system is faulty... should see the dealer to have it checked then

__________________
_____________________________
156 GTA Sportwagon
"la bellezza non basta"
Back to Top View arese's Profile Search for other posts by arese
 
tuhin
Junior Alfisti
Junior Alfisti
Avatar

Joined: 16 February 2006
Location: United Kingdom
Online Status: Offline
Posts: 1157
Posted: 17 May 2006 at 23:13 | IP Logged Quote tuhin

its the light bulb blown signal, yellow-y orange symbol that looks like a cog with a ! in the middle
Back to Top View tuhin's Profile Search for other posts by tuhin
 
Black Beauty
Tourismo (guest)
Tourismo (guest)
Avatar
Rnr-up helpful 06, Pin 07’08, Banned’09-

Joined: 25 June 2005
Location: Ireland
Online Status: Offline
Posts: 20134
Posted: 17 May 2006 at 23:35 | IP Logged Quote Black Beauty

Call me SAD if you want, just to clarify the light you seen:



If thats it, then you have a blown bulb or loose conenction or a bulb with a intermittent filament conection.

if its a brake/tail light or reg plate bulb replace BOTH bulbs at the same time.

This light usually lights up for approx 5 seconds when the key is at the MAR position & will switch off if all bulbs are ok.


Edited by Black Beauty on 17 May 2006 at 23:36
Back to Top View Black Beauty's Profile Search for other posts by Black Beauty
 
denver
Junior Alfisti
Junior Alfisti
Avatar

Joined: 23 February 2006
Location: Ireland
Online Status: Offline
Posts: 1211
Posted: 17 May 2006 at 23:37 | IP Logged Quote denver

now that's thorough BB! good stuff thanks. That's the puppy alright. I just got home and had a quick look at the owners manual. and youre right... it's a blown bulb. didn't happen at all after wards so could be a loose brake bulb. I'll have a closer look tomorrow.
Kinda strange how they made the check bulbs warning symbol look like a gearbox!!!

Thanks for the help again guys!

Edited by denver on 17 May 2006 at 23:40
Back to Top View denver's Profile Search for other posts by denver
 

Page of 2 Next >>
  Post ReplyPost New Topic
Printable version Printable version

Forum Jump
You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot create polls in this forum
You cannot vote in polls in this forum

Powered by Web Wiz Forums version 7.92
Copyright ©2001-2004 Web Wiz Guide

This page was generated in 0,1553 seconds.